Trovatore Opera Nazionale di Tirana
maggio 9, 2019
Tirana
Sheshi Skënderbej, Tirana 1000
Google Map
Tickets

Il tenore Dario Di Vietri andra’ in scena nella suggestiva cornice dell’ Opera Nazionale di Tirana rivestendo i panni di Manrico in ” Trovatore” di G. Verdi.Le recite sono previste per le seguenti date: 09- 11 Maggio 2019 ore 19:00.

“ Il Trovatore “ është një opera e Giuseppe Verdi-t e shfaqur për herë të parë në 19 Janar 1853 në Teatrin Apollo të Romës. Së bashku me “ Rigoletto ” e “ La Traviata ”, kjo opera bën pjesë në të ashtuquajturën triologjia popullore.

Libreti në katër akte, është marrë nga drama “ El trovador ” i autorit Antonio Garcia Gutierrez. Ishte vetë Verdi, që pati idenë të nxirrte një opera nga një vepër e Gutierrez, duke ia besuar Salvadore Cammarano-s përpunimin e libretit. Poeti napolitan vdiq papritur në 1852, sapo përfundoi libretin dhe Verdi, i cili dëshironte të bënte disa shtesa apo modifikime të vogla. U detyrua të kërkonte ndërhyrjen e një bashkëpunëtori të të ndjerit Cammarano, të Leone Emanuele Bardare. Vetë Verdi, veç të tjerash, ndërhyri personalisht në vargjet finale, duke i shkurtuar. Shfaqja e parë qe një sukses i madh: siç shkruan në kronikën e kohës Julian Budden. Me asnjë nga veprat e tij, madje as me “Nabucco”, Verdi nuk arriti të prekë kaq shpejt zemrën e publikut.